CTET Previous Years' Papers, CTET Last Year Question Papers, CTET paper II, CTET 2020, Science questions
CTET Previous Year Science question September 2015
CTET Previous Year Science question September 2015, CTET previous year questions, CTET Paper II, CTET2020

Question 2: Select the correct statement from among the following
a.    plants can carry out photosynthesis even without chlorophyll
b.     plants with Green Leaves only carry out photosynthesis
c.     photosynthesis takes place only in leaves
d.    Irrespective of colour all leaves carry out photosynthesis

Answer: d.  Irrespective of colour all leaves carry out photosynthesis

Question 3: Reema tells her friend that ladyfinger is a fruit. Her friend Sahana disagrees with her. which one of the following statement is true?
a.     ladyfinger is eaten in cooked form hence it is a vegetable
b.     ladyfinger has seeds thus it is a fruit
c.      ladyfinger has seed thus it is a vegetable
d.     ladyfinger is a vegetable has it cannot be fruit

Answer: b.  ladyfinger has seeds thus it is a fruit

Question 4: Which the hormone in our body helps us to adjust to stress when we are angry embarrassed or worried?
a.     Adrenaline
b.     Insulin
c.      Oestrogen
d.     Thyroxin

 Answer: a. Adrenaline

Question 5: Match the edible parts of plants in column I with those in column B:
(i) root                                   (a) groundnut
(ii) Stem                                (b) apple
(iii) Seed                                (c) sugarcane
(iv) Fruits                  (d) carrot

            (i)        (ii)       (iii)      (iv)
A.        (b)       (a)       (d)       (c)
B.        (a)       (d)       (c)       (b)
C.        (c)       (b)       (d)       (a)
D.        (d)       (c)       (a)       (b)

Answer: D.        (d)       (c)       (a)       (b)

Question 6: Which one of the following represents a group of human disease caused by the virus?
a.     Chickenpox, Malaria, Hepatitis A
b.     Measles, Polio, Typhoid
c.      Measles, Typhoid, Tuberculosis
d.     Measles, Chickenpox, Hepatitis A

Answer: d.    Measles, Chickenpox, Hepatitis A

Question 7: Which one of the following represents a group of autotrophs?
a.     algae, Cuscuta, banana,  mango
b.     Spinach, mushroom, tomato, yeast
c.      Tulsi, algae, Cuscuta, mushroom
d.     Algae, spinach, tomato, banana

Answer: d.   Algae, spinach, tomato, banana

Question 8: Human nutrition includes the nutrient requirement, mode of intake of food and its utilisation in the body occurring in various steps which are:
a.     Absorptions
b.     Egestion
c.      Assimilation
d.     Ingestion
e.     Digestion

Arrange these steps in sequence as they occur inside the body
a. d, e, a, c, b
b. e, d, c, a, b
c. d, a, b, c, e
d. a, b, c, d, e

Answer: a. d, e, a, c, b

Question 9: Which one of the following is not a conductor of electricity?
a.     Lime juice
b.     Saltwater
c.      Distilled water
d.     Vinegar

Answer: c.    Distilled water

Question 10: Medium A is optically denser than medium B. which one of the following statements is true?
a.     Speed of light is more in medium B than in medium A
b.     Speed of light is the same in both a and b
c.      Cannot be compared
d.     Speed of light is more in medium A then in medium B

Answer: a.   Speed of light is more in medium B than in medium A

Question 11: We are not crushed under the weight of the atmosphere because.
a.    The pressure inside our body is more than atmospheric pressure and cancel the pressure from outside
b.     The pressure inside your body is less than atmospheric pressure
c.  The pressure inside your body is equal to the atmospheric pressure and cancels the pressure from outside
d.    The pressure inside our body is more than atmospheric pressure

Answer: c.  The pressure inside your body is equal to the atmospheric pressure and cancels the pressure from outside

Question 12: A block of iron dropped in a vessel of water sinks to the bottom this is because:
A. The weight of the water displaced by the block is less than the weight of the block
B.   The weight of the block is less than the weight of the water displaced by the clock
C.    The density of water is more than the density of the block
D.    The vessel is not deep enough to allow the block to float

Answer: A. The weight of the water displaced by the block is less than the weight of the block

Question 13: Which one of the following statement is incorrect
a.   Everything has a high frequency and therefore it produces Sound Of Higher pitch
b.   Generally, the voice of a man is shriller than that of a women
c.   A bird makes a high pitched sound whereas a lion makes a low pitched roar
d.   A drum vibrates with a low frequency, therefore it produces a low pitched sound

Answer: b.   Generally, the voice of a man is shriller than that of a women

Question 14: There are two planets in our solar system which rotates from east to west which planets are:
a.     Venus and Uranus
b.     Mercury and Venus
c.      Uranus and Neptune
d.     Mercury and Uranus

Answer: a.   Venus and Uranus

Question 15: The major excretory product in the human being is:
a.     Ammonia
b.     Uric Acid
c.      Ammonium chloride
d.     Urea

Answer: d.   Urea

Question 16: Which one of the following processes destroy the magnetic properties of a bar magnet.
a.     Cutting into two pieces
b.     Heating
c.      Beating
d.     Sealing

A.    (b) and (c)
B.     (a), (b) and (c)
C.     (a) and (d)
D.    Only (a)

Answer: A.    (b) and (c) 

Question 17: An 8th class student makes the statement:
“Heavy objects sink in water and light objects float.” how is the science teacher of the VIII class best advised to react?
a. Explain to the child that it is not the weight but the density of an object that determines whether it sinks or float.
b.  Present counterexamples and arrange materials of different shape, size and weight for the child to investigate.
c.    Explain that heavy and light a relative term
d.   Accept the statement as indicates the child’s ideas and needs to be respected

Answer: b.  Present counterexamples and arrange materials of different shape, size and weight for the child to investigate.

Question 18: Which one among the following situation gives the student the best the opportunity of Discovery Learning?
a.  Elaborated and detailed session of programmed instruction on the topic of germination of seed
b.   Encouraging students to investigate factors affecting germination through experimentation
c.   Instructing student through team teaching on the topic of components of food
d.     Students were first shown the demonstration of germination of seed followed by a detailed explanation

Answer: b. Encouraging students to investigate factors affecting germination through experimentation

Question 19: A teacher places a lighted candle on the table in the classroom. He later covers it with a jar.
a.     The candle stops burning after some time
b.     air is required for keeping the candle burning
c.      oxygen required for keeping the candle burning

Of the above three statements:
A.    Statement (a) and (b) are observations.
B.     All the statements are observations.
C.     All the statements are inferences.
D.    Only statement (a) is an observation

Answer: D.    Only statement (a) is an observation

Question 20: Which one among the following questions should be an open-ended question?
a.     What would happen if the force of friction ceased to exist?
b.     why is it easier to roll a barrel than to slide it on a flat surface
c.      how do banked curves on road prevent skidding
d.     why do we slip on a banana peel

Answer: a.     What would happen if the force of friction ceased to exist?

Question 21: Which one of the following statement is true about the laws and theories in science?
a.     Theories become laws when validated
b.  Theories are found in biological science only and laws are found in physical science only
c.    Theories and laws at same and perform the same function except that laws are a briefer form of theories
d. Laws are generalized descriptions of the relationship among observed phenomena and theories are the explanation for the observable phenomena

Answer: d. Laws are generalized descriptions of the relationship among observed phenomena and theories are the explanation for the observable phenomena

Question 22: A science teacher wishes to assess her students on different process skills. Which one among the following tools would be the most appropriate for her purpose.
a.     Questionnaire
b.     Observation schedule
c.      Paper pencil test
d.     Interview

Answer: b.     Observation schedule

Question 23: Which one of the following should not be an aim of science education at Upper primary level?
a.     nurturing The curiosity and cultivation of scientific temper
b.     inculcating values
c.      presenting facts of science to the learners
d.     relating science education to the everyday experience of learners

Answer: c.      presenting facts of science to the learners

Question 24: How could learning be made more meaningful for the student of class 7th by the teacher, while teaching topic ‘save water’?
a.     Asking the student to write an essay
b. Asking the student to interview people in their Colony about water consumption carry out ‘water audit’
c.     Conducting a quiz competition
d.     Asking the student to design posters

Answer: b. Asking the student to interview people in their Colony about water consumption carry out ‘water audit’

Question 25: A teacher before beginning to teach ‘digestion’ to class fifth student provide them with an outline diagram of the human body and ask them to draw all parts through which thing the food to travel from the mouth when they eat.
What could be the Teacher's purpose for asking this question?
a. To judge students’ understanding of the digestive system and grade them accordingly
b.  To investigate students’ previous ideas related to human body and digestion so that future teaching-learning sessions can be accordingly planned
c.    To find out which student has read the topic in advance and come prepared for the class and grade them accordingly
d.  To evaluate students’ drawing skills as drawing diagram is an important skill in life science

Answer: b.  To investigate students’ previous ideas related to human body and digestion so that future teaching-learning sessions can be accordingly planned

Question 26: For an effective discussion in class 7 on the topic, “why smoke rises up” a science teacher should:
a.     Discourage questions during discussion
b.     provide a common platform to the learners
c.      acknowledge learners’ response to sustain their interest
d.   summarise and assess the learner’ ideas at the end of the discussion

A.    b, c and d
B.     d only
C.     c and d
D.    a and b

Answer: A.    b, c and d

Question 27: You have to test tube A and B. Test tube A contains paste of turmeric where is test tube B contains an aqueous solution of phenolphthalein? On adding a few drops of dilute hydrochloric acid to these test tubes the contents of:
A.    ‘A’ remains yellow while those of ‘B’ would remain colourless
B.     ‘A’ and ‘B’ both would appear red
C.     ‘A’ would appear red while those of ‘B’ would remain colourless
D.    ‘A’ would remain yellow while those of ‘B’ would appear pink

Answer: A.    ‘A’ remains yellow while those of ‘B’ would remain colourless

Question 28: Anita prepared a fresh solution of sodium hydroxide in a test tube. She dropped a small piece of aluminium foil into it and then brought a burning matchstick near the mouth of the test tube. She hears a pop sound. The pop sound indicates the presence of:
a.     Oxygen gas
b.     Hydrogen gas
c.      Aluminium gas
d.     Water-gas

Answer: b.     Hydrogen gas

Question 29: Which one of the following takes place when water transform from liquid to gas phase?
a.     structure of the particle change
b.     distance between the particles change
c.      the colour of the particle change
d.     size of the particle change

Answer: b.     distance between the particles change

Question 30: Which fuel has the highest calorific value from among the following?
a.     Petrol
b.    Diesel
c.     Hydrogen
     d.   Coal

Answer: c.     Hydrogen


Post a Comment

Thank you for visiting

Previous Post Next Post