Motion and Measurement of Distance, www.educationphile.com,Class 6 Science Chapter 10, NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10, Class 6 Science NCERT,

Chapter 10 Motion and Measurement of Distance

Story of transport

In ancient time there was no mean of transport and people used to carry bags on their back and travel, they also used animals for carrying heavy loads.



People in history also used transport through the water route and for that purpose they used boat and ships later was used. Initially, the boats were made up of just a hollow tree after that they learnt to make bigger boats and ships.


Boat and Ship, NCERT Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distance, www.educationphile.com
Boat and Ship


The invention of the wheel made a great change in transportation and the design of the wheel improved overtime.
  • In beginning of the 19th-century people ware depended on boats, ships and animals.
  • After the invention of the steam engine, transportation evolved so much. Cars, trucks, buses, motorised boats, and ships were used as means of transport and in the early 1900 development of aeroplanes occur.

And now we use electric rails, spacecraft, monorail, bullet rains, metro train, etc.

Measurement

Comparison of an unknown quantity with a known quantity is known as measurement. This known fixed quantity is called a unit. In a unit, one part is number and other is its unit, for example, 1 Kg, 2 cm, etc.

Measuring Ruler, ruler, ncert class 6 science chapter 10, motion and measurement of distance
Measuring Ruler

Standard Units of Measurement

In ancient time length of the foot, width of a finger and distance of a step were used as a measuring unit. People of Indus valley civilisation was good in measurement, evidence of perfect geometric construction is found.

Cubit
Length from elbow to fingertips was used in ancient time Egypt and also accepted as a unit of length in other parts of the world.

Foot used as units in a different part of world and foot length of every one can vary from person to person.

Yard
Distance between chin to outstretched arm used in measuring fabric, roman measured by steps.

In Ancient India
Angul and mutthi were used as a unit of measuring different distance and quantity. Everyone’s body size and shape are different so measurement can be wrong and create confusion. So, in 1970, French created a metric system and all the scientists accepted this system of Units, which is known as the International System of Units.

For example SI Units of Length
Metre: Each Metre divided into 100 equal divisions of centimetre: centimetre is equally divided into ten equal divisions called as millimetre.

1 Metre      =        100 cm ,   1 cm        =             10 mm

For long-distance, Km has used and 1 Km = 1000 metre

For more details visit: https://youtu.be/KiWAP0FuRIQ

Correct measurement of length

For measuring length, the metre scale is used, for example – tailor use measuring tape and useful in measuring bends also. Scales are useful for measuring straight objects. We can use thread for measuring the length of the curved object:

Measuring the Curved Objects or Bodies, motion and measurement of distance, ncert class 6 chapter 10, free ncert solution
Measuring the Curved Objects or Bodies

Moving things around us
When we move here and there we are in motion and if something is fixed like a table it is not in motion.
Motion: It can be defined as the change in the position of an object with respect to time.

Types of Motions:-

Rectilinear motion

When the object moves along a straight line.

Circular Motion, www.educationphile.com, motion and measurement of distance
Rectilinear Motion

Circular Motion
This can be defined as the movement of an object when it is moving in a circular path around a fixed point called as axis, eg. Fan, clock, wheel, etc.

Circular Motion has shown by a bicycle wheel

Periodic Motion
In some cases, the object repeats its motion after some time called periodic motion. For example, pendulum, guitar string, drums or tabla. In this, motion is repeated after a fixed interval of time.

Periodic Motion, www.educationphile.com
Periodic Motion

Sometimes objects show many kind of motion like a ball rolling on the ground.
Different type of motions, Motion and Measurement of Distance, www.educationphile.com,Class 6 Science Chapter 10, NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10, Class 6 Science NCERT,
Different types of Motions


Exercise

1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and air.
Answers:
Land: Car and Truck
Water: Ship and boat
Air: Aeroplanes and helicopters

2. Fill in the blanks:
(i) One metre is 100 cm.
(ii) Five kilometres is 5000 m.
(iii) The motion of a child on a swing is Periodic motion.
(iv) The motion of the needle of a sewing machine is Periodic motion.
(v) The motion of the wheel of a bicycle is circular motion.

3. Why can a pace or a footstep not be used as the standard unit of length?
Answer: Because each and every individual have different body shape and size.

4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude:
1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre.
Answer: 1 millimetre, 1 centimetre, 1 metre and 1 kilometre

5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.
Answer: 1.65 m = 165 cm = 1650 mm

6. The distance between Radha's home and her school is 3250 m. express this distance into km.
Answer: 1km = 1000 m so, the distance is 3.25 km

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?
Answer: we will subtract 3.0 cm from 33.1 so it would be 30.1 (needle length).

8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.
Answer:
Similarities: both show circular motion
Differences: Fan rotates on its own axis and wheel of bicycle rotates in rectilinear motion.

9. Why could you not use an elastic measuring tape to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with an elastic tape?
Answer: We should not use elastic measuring tape because they can be stretched and contract and give the wrong measurement. It would be very difficult to tell the measurement measured by the elastic tape.

10. Give two examples of periodic motion.
Answer: Swinging of pendulum and movement of the needle in the sewing machine.


Keywords: Circular motion, Distance, Measurement, Motion, Periodic motion, Rectilinear, motion, SI units, Units of measurement, CTET, TGT, CTET Paper-II, KVS, NCERT, Free NCERT Solutions
NCERT 6th Class Science
Chapter 9: The Living Organisms and their Surroundings


Pic Source: Pixabay, recreational work done by Anil Kashyap


All Rights Reserved to educationphile.com

Post a Comment

Thank you for visiting

Previous Post Next Post