NCERT Class 7th Science Chapter 1 Nutrition in Plants, UPSC, CTET TGT, CTET Paper II, NCERT Science Solutions, NCERT Solutions, NCERT Solutions Class 7, NCERT Solutions, www.educationphile.com

Chapter 1

Nutrition in Plants


Nutrient
Those compounds which are important for life and health, they provide energy and they act as building blocks and necessary for regulating chemical processes. Nutrition is the mode of taking food by an organism and its utilisation by the body.

On the basis of intake nutrition can be classified on the following:
  • Autotrophs: in this type of nutrition organisms make their own food from simple substances are called autotrophic organisms (auto = self; trophos= nourishment).
  • Heterotrophs: Animals and most other organisms obtain food from plants or other organisms. They are called heterotrophs (hetero = other, trophos= nourishment).


Photosynthesis (Photo: light; synthesis: to combine)
It is the process by which plants, some bacteria, and some protistans make food (glucose) by using sunlight, carbon dioxide, and water molecules. So we found that chlorophyll, sunlight, water and carbon dioxide are necessary for the process of photosynthesis.

NCERT Class 7 chapter 1 nutrition in plants, www.educationphile.com
Chloroplast and the Process of Photosynthesis


Photosynthesis also takes place in other green parts of the plant — in green stems and green branches. The desert plants have scale- or spine-like leaves to reduce the loss of water by transpiration. These plants have green stems which carry out photosynthesis.

Stomata, ncert class 7 nutrition in plants, www.educationphile.com
Stomata and its Structure in the Leaf

Other Modes of Nutrition in Plants
Some Plants do not have chlorophyll they obtain energy from other sources, they use heterotrophic mode of nutrition.

Parasitic and Insectivorous Plants, www.educationphile.com, ncert class 7th chapter 1, nutrion in plants
Parasitic and Insectivorous Plants


Saprophyte
The organisms which feed on the dead and decaying matter are called Saprotrophs.

Saprophytes, www.educationphile.com, nutrition in plants
Saprophytes

When two organisms live together and can be beneficial or harmful for each other called a Symbiotic relationship (Sym-living together, biotic – life).

Lichens (Algae (photobiont) + Fungi(Mycobiont)) Algae have chlorophyll so they can carry out the process of photosynthesis hence provide food to fungi and in return fungi provide shelter, water, and minerals.

Lichens (Algae + Fungi), nutrition in plants, NCERT Class 7th
Lichens (Algae + Fungi)



How Nutrients Are Replenished In the Soil

Farmers add fertilisers and manures which are a rich source of Phosphorous, potassium, nitrogen, etc. these nutrients are going to be absorbed through the soil and through soil rich to plants.
Nitrogen is the major nutrient which is needed for the plant growth because by using Nitrogen, plants can form amino acid and protein from them.

Nutrients in Plants, nutrition in plants, www.educationphile.com
Nutrients in Plants

Rhizobium and its Role in Root Nodules, root nodules, rhizobium, nutrition in plants, nitrogen fixation, nitrogen fixing bacteria
Rhizobium and its Role in Root Nodules


Exercise
1. Why do organisms need to take food?
Answer: There are so many life processes are going in the organisms and these life processes require energy and this energy comes from the food we eat that's why all organisms need to take food.

2. Distinguish between a parasite and a Saprotrophs.
Parasite
Saprotrophs
They feed on living organisms, for example, Amarbel, lice, roundworm, etc.
They live on the dead and decaying matter for example fungi and earthworms.


3. How would you test the presence of starch in leaves?
Answer: As we studies in 6th class that we test the presence of starch with the help of iodine solution and if the colour turns blue or black, it indicates the presence of starch.

4. Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Answer: In the presence of sunlight, carbon dioxide, and water oxygen is liberated and food is synthesised in the form of starch. 

5. Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.
Answer:

Food Chain, educationphile.com, ncert class 7th chapter 1, nutrition in plants
Food Chain Shows that Plants are the Ultimate Source of Energy


6. Fill in the blanks:
(a) Green plants are called Autotrophs since they synthesise their own food.
(b) The food synthesised by the plants is stored as Starch.
(c) In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called Chlorophyll.
(d) During photosynthesis plants take in Carbon Dioxide and release Oxygen.

7. Name the following:
(i) A parasitic plant with the yellow, slender and tubular stem.
Answer: Cuscuta or Amarbel.

(ii) A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.
Answer: Pitcher Plant.

(iii) The pores through which leaves exchange gases.
Answer: Stomata Pore.

8. Tick the correct answer:
(a) Amarbel is an example of:
(i) autotroph (ii) parasite (iii) saprotroph (iv) host
Answer: Parasite

(b) The plant which traps and feeds on insects is:
(i) Cuscuta (ii) china rose (iv) pitcher plant (iv) rose
Answer: Pitcher Plant

9. Match the items given in Column I with those in Column II:
Column I
Column II
Chlorophyll
Bacteria
Nitrogen
Heterotrophs
Amarbel (Cuscuta)
Pitcher plant
Animals
Leaf
Insects
Parasite

Solution:
Column I
Column II
Chlorophyll
Leaf
Nitrogen
Bacteria
Amarbel (Cuscuta)
Parasite
Animals
Heterotrophs
Insects
Pitcher plant

10. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (False)
(ii) Plants which synthesise their food themselves are called Saprotrophs. (False)
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (True)
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (True)

11. Choose the correct option from the following:
Which part of the plant gets carbon dioxide from the air for photosynthesis?
(i) Root hair (ii) stomata (iii) leaf veins (iv) Sepals
Answer: Stomata

12. Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) Roots (ii) stem (iii) flowers (iv) leaves
 Answer: Trough Leaves.

Keywords: NCERT 7th Class, CTET TGT, CTET Paper-II, KVS, UPSC, Autotrophic, Chlorophyll, Heterotrophs, Host, Insectivorous, Nutrient, Nutrition, Parasite, Photosynthesis, Saprotrophs, Saprotrophic, Stomata

All Rights Reserved to educationphile.com.

Post a Comment

Thank you for visiting

Previous Post Next Post